top of page

Lasten ringeten valmentajakoulutuksesta eväitä valmentajauralle

Ringetteliitto uudisti viime vuonna lasten ringettevalmentajakoulutusta. Uusi koulutus on suunniteltu tukemaan valmentajia, jotka aloittelevat taivaltaan ringetteperheen pienimpien kanssa joukkuetasolla. Lasten ringettevalmentamisen lisäksi tärkeä osa valmentamista ja siten myös koulutusta on lasten ja vanhempien oikeanlainen kohtaaminen.


Koulutuksen ensimmäinen toteutus oli syksyllä 2022. Walapaisista siihen osallistui kaksi valmentajauraansa aloittelevaa G- ja F-juniorijoukkueiden valmentajaa, joista toinen jakaa tässä kirjoituksessa kokemuksiaan koulutuksesta.


Liikkeelle verkkokoulutuksella

Ennen koulutuksen lähipäivää teimme verkkokoulutusosion, jossa käytiin läpi lasten ja nuorten urheilun kymmenen laatulupausta sekä niihin liittyviä pohdintatehtäviä. Saimme myös tehtäväksemme toteuttaa omalle joukkueellemme harjoitukset ja pyytää niistä palautetta. Nämä palautteet kävimme läpi lähipäivänä.


Lähipäivänä teoriaa ja jäällä harjoittelua

Lähipäivän aloitimme käymällä läpi lasten ja nuorten urheilun laatulupauksia ja keskustelemalla niistä. Laatulupaukset ovat seuraavat:

1. Olen lapsilähtöinen

2. Käytän kokonaisvaltaista ohjaus- ja valmennustapaa

3. Otan kaikki mukaan

4. Luon hauskan ja turvallisen ilmapiirin

5. Sytytän rakkauden urheiluun ja liikunnalliseen elämään

6. Keskityn liikkumisen taitojen ja perusteiden kehittämiseen

7. Huomioin ja osallistan vanhemmat

8. Suunnittelen kehittyvää toimintaa

9. Tehostan oppimista monipuolisilla opetusmenetelmillä

10. Käytän kilpailua kehityksen apuna (lähde: https://www.olympiakomitea.fi/uploads/2021/12/c4315cff-10_laatulupausta.pdf)Puhuimme paljon siitä, miten kohtaamme lapsen ja otamme huomioon kaikki taustoista ja osaamistasosta riippumatta. Moni koki haasteeksi tehdä omalle joukkueelle harjoituksia niin, että ne haastavat taitavimmat mutta eivät lannista kokemattomampia. Kävimme myös läpi pelaajien palautteita harjoituksista. Oli mukava huomata, että palaute muillakin on yhtä suoraa ja vilpitöntä kuin omilla valmennettavilla. Lisäksi pohdimme, miten omalla tekemisellä haluamme mahdollistaa myös ringetten aloittamisen iästä riippumatta, milloin vain.

Pääsimme lähipäivänä jäälle kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla aloitimme luistelun perusteista eli hyvästä luisteluasennosta ja painopisteestä. Opettelimme erilaisia liukuja eri asennoissa sekä etu- että takaperin. Haimme erilaisia painopisteitä ja katsoimme, miten ne vaikuttavat esimerkiksi etenemiseen ja pystyssä pysymiseen. Teimme erilaisia askelluksia sekä kaaria, jotka ovat mainio työkalu aloittavan luistelijan alkumatkalle. Opettelimme myös hyviä leikkejä ja harjoituksia lapsille, jotka tukevat luistelua ja aktivoivat pysymään liikkeessä. Opimme, miten pitää harjoitukset selkeinä ja riittävän yksinkertaisina. Pyrimme tekemään harjoituksia, jossa ei tarvitse jonottaa tai seistä paikallaan liian kauan.Toisella kerralla keskityimme enemmän mailatekniikoihin ja syöttelyyn. Mietimme, minkälaiset syöttelyharjoitukset sopivat millekin ikäkaudelle ja miten lisätä haastavuutta asteittain. Harjoittelimme laukauksen perusteita ja saimme itse kokeilla maaliin vetämistä.


Haastavaa, mutta samalla myös palkitsevaa

Koen itse saaneeni monta hyvää neuvoa ja uutta opetettavaa koulutuksesta. Kun aloitin valmentamisen G-junioreissa, minulla ei ollut aikaisempaa valmennuskokemusta. Olen itse pelannut ringetteä B-junioriksi saakka Walapaisissa, joten lajitaustaa silmällä pitäen en lähtenyt ihan kylmiltään kaukaloon. Lasten valmentaminen on haastavaa, mutta samalla todella palkitsevaa. On ihana nähdä lasten into ja palo opetella uutta ja onnistua.


Elina Ulvinen

Kirjoittaja on kahden lapsen äiti, joka on nuoruudessaan pelannut ringetteä ja innostunut valmentamisesta lapsen kautta.


125 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page