top of page

MITÄ ON RINGETTE?

Ringette on tyttöjen ja naisten oma jäällä pelattava joukkuelaji. Ringette on iloinen ja vauhdikas taitolaji, jossa voima korvataan vauhdilla ja taidolla. Peli on kotoisin Kanadasta ja Suomessa sitä on pelattu noin 40 vuotta. Ringetteä pelaa Suomessa noin 4000 pelaajaa
(lähde: Suomen Kaukalopallo- ja Ringetteliitto)

Anchor 1

Ringeten juuret ovat Kanadassa

Ringette on urheilulajina kanadalainen keksintö, mistä on kehittynyt yksi vauhdikkaimmista jäällä pelattavista joukkuelajeista. Ringeten keksi vuonna 1963 Kanadan North Bayssä, Ontariossa kaupungin puisto- ja virkistystoiminnan johtajana työskennellyt, sekä urheiluintoilijana tunnettu Sam Jacks.

 

Sam Jacksilla itsellään oli kolme jääkiekkoa pelaavaa poikaa, mutta hän oli sitä mieltä, että myös tytöillä ja naisilla pitäisi olla myös mahdollisuus harrastaa ja pelata lajia jäällä.

​

Lue lisää ringeten syntytarinasta Kanadassa

sam jacks.jpg

Ringette tiivistetysti

Ringetteä, kuten jääkiekkoa, pelataan jäällä luistimilla ja mailoilla, niin että kummallakin joukkueella on kuusi pelaajaa (5 kenttäpelaajaa + maalivahti) jäällä samanaikaisesti. Tavoitteena on tehdä maaleja laukomalla peliväline vastakkaisen joukkueen maaliverkkoon kaukalon vastakkaisissa päissä, säännöissä pysäytettävän peliajan puitteissa.

 

Tässä kohtaa vertailukohdat jääkiekkoon lajina päättyvätkin. Ringettemaila on suora, eikä siinä ole lapaa. Peliväline, mitä pelaajat tavoittelevat on kuminen rengas (tuttavallisemmin rinkula), eikä kiekko. Lajiin ei kuulu tarkoituksellinen vartalokontakti ja ringeten säännöt tekevät siitä monipuolisen ja dynaamisen urheilulajin.

Ringette on äly- ja taitopeli, missä korostuvat joukkuepelaamisen ja luistelutaitojen merkitys. Pelaajat eivät saa kuljettaa rinkulaa siniviivojen yli, vaan se pitää tehdä syöttämällä rinkula yli siniviivan toiselle oman joukkueen pelaajalle. Vain kolme (3) pelaajaa kustakin joukkueesta, mukaan lukien puolustavan joukkueen maalivahdin sallitaan olevan pelialueen pääty-, eli hyökkäysalueilla samanaikaisesti.

Tämä pitää pelin avoimena, palkitsee terävistä liikkeistä ja nopeasta liikkumisesta hyökkäysalueella, sekä vaatii puolustavia pelaajia luistelemaan lähellä vastustajaa ja näin pyrkien estämään maalintekemistä. Maalivahdilla on oma merkitty alueensa, mille kummankaan joukkueen pelaajat eivät saa lainkaan mennä. Nämä lajikohtaiset piirteet edellyttävät pelaajia kehittämään jatkuvasti luistelutaitojaan, mikä antaa ringetenpelaajille hurjan luistelunopeuden ja ketteryyden jäällä.

2000-luvulla, lajin sääntöihin lisättiin 30 – sekunnin hyökkäyskello, jotta lajista tulisi vieläkin nopeampi. Hyökkäyskello laitetaan käyntiin, kun joukkue saa rinkulan haltuunsa. Jos joukkue ei saa aikaan laukausta vastustajan maalia kohti 30 sekunnin kuluessa, niin puolustava joukkue palkitaan aloituksella ja rinkulan saamisella haltuunsa hyökkäävältä joukkueelta.

 

Sitten 1960-luvun alkupuolen lajin harrastajamäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Tällä hetkellä lajin synnyinmaassa Kanadassa on vuosittain jo yli 30,000 rekisteröityä ringeten pelaajaa yli 2000 joukkueessa, 8000 valmentajaa ja 1500 tuomaria. Samoin laji on voimakkaasti kansainvälistynyt, koska Suomen ja Kanadan lisäksi tänä päivänä ringetteä pelataan ympäri maailmaa, Suomessa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Ranskassa, Slovakiassa, Venäjällä, Tsekeissä ja Abu Dhabissa.

Ringette Suomessa

Suomeen ringeten toi Juhani ”Juuso” Wahlsten vuonna 1979. Ringetteä pelataan Suomessa 50 seurassa yli 4000 pelaajan voimin paikalliselta harrastajatasolta aina valtakunnalliseen SM-sarjaan asti, nuorimpien harrastajien ollessa 3-4 vuotiaita. Yläikärajaa ei ole ja harrastuksen voi aloittaa myös myöhemmin, sillä lady-joukkueissa ringetteä harrastavat naiset, jotka ovat tutustuneet lajiin vasta aikuisena.

Lue lisää ringeten historiasta Suomessa ringetteliiton sivuilta

​

Ringeten ensimmäiset MM-kisat järjestettiin vuonna 1990. Siitä lähtien niitä on järjestetty tasaisin väliajoin. Suomi on voittanut maailmanmestaruuden kahdeksan kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1994. Viimeisin kulta voitettiin kotikisoissa 2016. Suomi on lajin hallitseva Maailmanmestari.

Juuso1979.jpg
2017 ringeten maailmanmestari.jpg
Anchor 2

MITEN RINGETTEÄ PELATAAN?

Ringetteä pelataan renkaalla (tuttavallisemmin rinkulalla) ja suoralla ringettemailalla.
Rinkula on ontto ja valmistettu kumista. Mailat ovat erikseen ringetteen valmistettuja ja tarkoitettuja ringettemailoja, minkä kärki on muovista. Ringettemailoja on saatavana erinäköisinä, eri joustavuuksilla ja eri painoisina, kuten jääkiekkomailojakin.

Ringetteä pelataan 5 vs. 5 plus maalivahdit.
Joukkueet koostuvat useimmiten 11 – 17 pelaajasta, niin että joukkueesta on samaan aikaan kuusi (6) pelaajaa jäällä samanaikaisesti (maalivahti, kaksi puolustajaa, keskushyökkääjä ja kaksi hyökkääjää).

Rengasta pitää syöttää aina siniviivaa ylittäessä.
Pelaaja ei voi kuljettaa rengasta yli siniviivan kumpaankaan suuntaan. Rinkula pitää aina syöttää yli siniviivan toiselle joukkuekaverille. Joukkuekaveri saa luistella renkaan kuljettajan edellä ja ylittää siniviivan ennen kuin rengas ylittää sen.

Kenttäpelaajat eivät saa koskaan mennä maalivahdin alueelle.
Jos rengas tulee tai on maalivahdin alueelle, ainut pelaaja joka saa siihen koskea on maalivahti. Useimmiten maalivahti poimii renkaan hanskallaan ja heittää sen joukkuekaverilleen takaisin peliin. Maalivahdilla on viisi (5) sekuntia aikaa heittää se ulos maalivahdin alueelta.


Pelaajilla on 30 sekuntia aikaa laukoa maalia kohti.
Joukkueella on 30 sekuntia aikaa laukoa vastustajan maalia kohti, kun se on saanut rinkulan haltuunsa. Jos 30 sekunnin aika ehtii kulua umpeen hyökkäyskellosta, summeri soi ja rinkula annetaan toiselle joukkueelle.

Hyökkäysalueella peliä pelataan 3 vs. 3
Jäällä näet hyökkäysalueen rajat (kentän päädyissä ja aloitusympyröiden vieressä olevat ja kentän keskiosan puoleiset punaviivat). Näistä punaviivoista kentän päätyyn asti, peliä pelataan 3 vastaan 3, mukaan lukien puolustavan joukkueen maalivahti. Pelaajat voivat keskenään vaihtaa paikkoja sisään ja ulos hyökkäysalueelta, luoden näin paljon liikettä ja mahdollisuuksia luovuudelle.

Ringeten pelaajat käyttävät suojaavia varusteita
Pelaajat käyttävät kaulasuojaa, kyynär- ja polvisuojia, sekä housuja mitkä suojaavat lonkkia ja häntäluuta kaatumisten yhteydessä. Täysin kasvoja suojaavien kasvosuojusten käyttäminen kypärissä on pakollista. Kasvosuojuksissa pitää olla joko kolmiomainen tai tiheä neliöistä koostuva verkko, mikä estää mailaa menemästä läpi kasvosuojasta.

Lajiin ei kuulu tahallinen vartalokontakti
Ringette on kontakti-vapaa peli, kun puhutaan lajin fyysisestä puolesta. Jäähyjä ja rangaistuksia annetaan pelaajille, kun kyseeseen tulee tahallinen vartalokontakti vastustajan pelaajan kanssa, korkea maila, koukkaus, kampitus, lyönti tai vastustajan pelaajan estäminen.

​

Ringeten säännöt lyhyesti löydät tämän linkin takaa: http://ringette.skrl.fi/File/Saannot/Saantotiivistelma_pelisaannoista.pdf

MITEN VOIN PÄÄSTÄ MUKAAN?

Luistelukouluryhmiemme ja joukkueidemme harjoitteluajankohdat ja yhteystiedot löydät tältä sivustolta Joukkueet-osion alta. Toivotamme toimintaamme tervetulleiksi kaikenikäiset luistelusta ja ringetestä kiinnostuneet, taitotasoon tai taustaan katsomatta.

 

Mukaan voi tulla missä tahansa vaiheessa kautta! Joten ota rohkeasti yhteyttä seuramme yhteyshenkilöihin, neuvomme ja autamme mielellämme teidät mukaan iloiseen joukkoomme ja vauhdikkaan harrastuksen pariin hyvässä seurassa.

Lue lisää luistelukouluista!
Lue lisää joukkueista!

PELIKENTTÄ?

Ringeten pelikenttänä käytetään jääkiekkokaukaloa. Jäähän on maalattu molempiin päihin kentän päädyn ja siniviivan väliin ohut punaviiva ns. ringetteviiva. Ringetteviivojen välisellä alueella eli keskialueella saavat kaikki pelaajat pelata samanaikaisesti. Kentän päädyn ja punaviivan välisellä alueella eli hyökkäys- tai puolustusalueella saa olla samanaikaisesti enintään kolme hyökkäys- tai kolme puolustuspelaajaa. Tällä säännöllä peli pysyy liikkuvana ja vauhdikkaana. Maalivahdilla on oma merkitty alue, jonne muut pelaajat eivät saa mennä.

Anchor 3
Anchor 4
MITÄ VARUSTEITA TARVITSEN LUISTELUKOULUUN / RINGETTEEN?

Ensimmäisillä kerroilla mukaan tarvitset ainoastaan luistimet, kypärän ja lämpimät käsineet. Kaulasuoja tarvitaan myös, mutta voimme lainata sellaista seuran puolesta kokeilukertojen yhteydessä. Myös kaunoluistimet ja pyöräilykypärä käyvät hyvin alkuun. Harrastusta jatkettaessa on suositeltavaa hankkia kasvosuojuksellinen jääkiekkokypärä ja hokkarit.

 

Hallille on hyvä saapua viimeistään noin 15 minuuttia ennen jään alkua, jotta varusteet ehtii pukea päälle rauhassa ennen harjoituksia. Muistathan pukeutua jäälle vaatteisiin, joissa on helppo liikkua. Jäähallissa ei ole kovin kylmä, joten paksumpia talvivaatteita ei jäähalliin tarvitse laittaa.

 

Lue lisää luistelukoulun varusteista

​

Harrastuksen edetessä myös varusteet kehittyvät. Sarjapeleissä pakollisia varusteita ovat jääkiekkoluistimet, kasvosuojuksellinen kypärä, polvi- ja kyynärsuojat, pelihanskat ja kaulasuojus. Muita ringetessä käytettäviä varusteita ovat kaulasuoja, polvi- ja kyynärsuojat, pelihanskat, hartiasuojat, alasuoja sekä ringettehousut. Maalivahti käyttää jääkiekkomaalivahdin mailaa ja suojuksia.

​

Täältä löydät myös laatimamme pienen oppaan ringeten varusteviidakkoon!

Anchor 5

MIKSI KANNATTAA HARRASTAA RINGETTEÄ?

Ringeten luistelukoulu tarjoaa lapselle mahdollisuuden oppia luistelemaan ja saada uusia kavereita. Pääset mukaan tyttöjen omaan, iloiseen ja vauhdikkaaseen joukkuepeliin, ringetteen!

​

Luistelu edistää monipuolisesti liikunnallisten taitojen oppimista ja kehittää muun muassa tasapainoa ja ketteryyttä. Luistelukoulussa opitaan myös yhdessä ryhmänä toimimista ja toisten huomioon ottamista.

MITÄ LUISTELUKOULU MAKSAA?

Kolme ensimmäistä kertaa luistelukoulussa voi käydä tutustumassa maksutta. Tytön jatkaessa luistelukoulu maksaa 25e/kk. Mahdollista on myös harrastaa kaksi kertaa viikossa keskiviikkoisin ja sunnuntaisin, tällöin luistelukoulu maksaa 35e/kk. Kuukausimaksun lisäksi kerran kauden aikana peritään seuran jäsenmaksu 8€ ja kausimaksu 50€.

​

Luistelukouluun sisältyy:
 

- Ohjatut harjoitukset jäällä

- Vakuutuksellinen ringettekoululisenssi

- Ringettemaila omaksi

- Harjoituspaita lainaan

- Ringettekouluturnaus keväällä

 

Yleisesti pidämme seurassamme tärkeänä sitä, että harrastuskustannukset säilyvät niin kohtuullisina, jotta lajin harrastaminen olisi mahdollista mahdollisimman monelle.

TULE MUKAAN!

Ringette - paras vaihtoehto tyttöjen talviseksi joukkuepeliksi! Tervetuloa mukaan iloiseen joukkoomme!

​

Terveisin,

Niina Koljonen
Seuran Puheenjohtaja

Anchor 6
Anchor 7
bottom of page