Syyskuussa starttasi Ringette Walapaisin järjestämä Nuorten Luistelukoulu OKM:n tuella. Ensimmäisiin treeneihin ilmestyi kolme jännittynyttä tyttöä luistimet mukanaan. Kuukautta myöhemmin tyttömäärä oli kasvanut kymmenellä ja alkujännitys loisti poissaolollaan. Toiminta oli saatu käyntiin onnistuneesti.
Ajatus teini-ikäisille tytöille suunnatusta luistelukoulusta kypsyi Walapaisissa pitkään. Joka vuosi luistelukouluun tuli kokeilemaan teini-ikäisiä tyttöjä, jotka ensimmäisen kokeilukerran jälkeen jäivät saapumatta jäähallille. Onneksi oli rohkeita yksittäisiä tyttöjä, jotka palasivat ja opettelivat luistelun alkeista lähtien. He todistivat, että luistelun ja ringeten voi aloittaa hieman vanhemmalla iällä ja integroitua joukkuetoimintaan tuloksellisesti. Ensimmäisten treenien jälkeen lopettaneet tytöt olivat lajin kannalta hukattua potentiaalia, jotka tarvitsivat vain saman ikäistä seuraa harjoituksiin motivaation ylläpitämiseksi.
Ikävertaistuki ja uusia ystävyyssuhteita
Kuten kaikissa luistelukouluissa, myös nuorten luistelukoulussa junioriohjaajilla on suuri merkitys. Nuorten luistelukoulussa heidän tarjoamansa ikävertaistuki korostuu, sillä kannustus saman ikäiseltä tytöltä kuultuna koetaan usein merkittävämpänä kuin aikuiselta saatu positiivinen palaute. Ikäisohjaaja koetaan kannustavana ystävänä, jonka kanssa on kiva jäädä vielä treenien jälkeen juttelemaan muista asioista. Junioriohjaajien palautteen mukaan luistelukoululaiset ovat motivoituneita ja nopeita oppimaan. Heidät koetaan uusiksi treenikavereiksi ja luistelukoulun harjoituksia odotetaan yhtä innokkaasti kuin omia treenejä. Sosiaalinen vuorovaikutus on merkityksellistä molemmille osapuolille.
Kaatuminen on ihan parasta!
Yksi ensimmäisiä asioita, joita nuorten luistelukoulussa opetellaan, on kaatuminen. Kaatuminen edustaa nuorille epäonnistumista. Kaatumisen mahdollisuus lisää, sekä fyysistä, että psyykkistä jännitystä. Herkässä iässä mahdollisuus naurunalaiseksi joutumisessa voi yksistään jo olla este oppimiselle. Turvallinen ja hallittu kaatumisen taito poistaa jännittyneisyyttä, ennaltaehkäisee loukkaantumisia ja tekee samalla epäonnistumisesta sallittua ja hauskaa. Kaatumisesta onkin muodostunut yksi suosituimmista osioista harjoituksissa. Nuorten mukaan kaatuminen on ihan paras osuus, koska silloin voi nauraa itselleen ja muillekin saa nauraa ilman että kenellekään tulee paha mieli. Hauskinta on, kun joku ohjaajista kaatuu - sehän vain osoittaa, ettei kaatumisessa ole mitään ihmeellistä.
Mahdollisuus lajinlevitykseen
Ihminen muodostaa ennakolta mielikuvia asioista ja nuorten luistelukoulu ei tähän tee poikkeusta. Ennakkomarkkinoinnissa toimme esille, että järjestävänä tahona toimii ringetteseura ja että pääpaino on luistelun opettelussa. Ringette on luistelukoulun viitekehys, jossa hyödynnetään ringettevälineistöä apuna ja lajin harrastajia tutoreina.
Ringette on lajina valitettavasti yhä sangen tuntematon suurelle yleisölle ja osa luistelukouluun ilmoittautuneista ajattelikin tulleensa opettelemaan luistelua taitoluistelun tai jääkiekon viitekehyksessä. Saimme myös yhteydenottoja, joissa vielä erikseen haluttiin varmistaa, ettei aiempaa luistelutaustaa todellakaan tarvittu. Meille tämä oli selkeä viesti, että teini-ikäisille suunnatulle luistelukoululle on tarve. Samalla se mahdollistaa ringettetietoisuuden levittämisen. Nuorille taas avautuu täysin uusi luistelutaidon mahdollistama maailma. Yksi toisensa jälkeen tytöt ovat siirtyneet käyttämään harjoituksissa hokkareita ja kokeilleet muitakin ringetessä käytettäviä varusteita.
Luistelukoulun jälkeen Tärkeintä silti on saada innostettua nuori luistelun pariin. Iloinen nuori kavereidensa kanssa ulkojäillä tai jäähallien avoimilla luisteluvuoroilla oma luistelukoulusta saatu ringettemaila kädessään kertoo enemmän kuin tuhat yksittäistä mainosta. Ringette ja luistelu ovat mukavaa liikunnallista ajanvietettä, vaikka lajia ei joukkuetoiminnassa harrastaisikaan. Se on sitä mikrotason lajinlevitystä, jota pieni laji tarvitsee.
Kokemuksia alkutaipaleelta ja näkemyksiä jatkosta
Tähän mennessä kokemuksemme nuorten luistelukoulutoiminnasta ovat olleet ennen kaikkea rohkaisevia. Lyhyessä ajassa alkuperäinen aavistuksemme tällaisen toiminnan tarpeellisuudesta on vaihtunut olettamuksesta vakuuttumiseen. Uskomme vahvasti, että ringeten viitekehys on omiaan luomaan laadukkaat puitteet teini-ikäisten tyttöjen luistelun oppimiselle. Tämä toiminta on silti vasta alkanut ja kokemuksia on ehtinyt kertyä varsin lyhyeltä aikajänteeltä. Uskomme vahvasti, että toimintaa voidaan ennakkoluulottomasti kehittää yhdessä nuorten kanssa, heiltä jatkuvasti oppien ja heitä kuunnellen. Suurimman kiitoksen olemme silti velkaa niille kaikille sinnikkäille nuorille, jotka vuosien varrella ovat tulleet mukaan toimintaamme lasten luistelukoulujemme kautta ja ovat antaneet meille arvokasta palautetta. Sari Rautio
Kirjoittaja on Walapaisin sekatyöläinen, jonka käsitys rentoutumisesta on kiristää junioreiden luistinten nauhoja hallilla. Artikkeli on alun perin julkaistu Suomen Ringetteliiton Ringettelehden numerossa 3/2019, 6.11.2019.
Comments