top of page

Pieni selviytymisopas ringeten varusteviidakkoon

Päivitetty: 26. syysk. 2019


Tämän kirjoituksen tarkoitus on toimia apuna lajin pariin tulevia tyttöjä ja heidän vanhempiaan asianmukaisten ja tarpeellisten harrastusvarusteiden hankinnassa. Mitä oikeasti tarvitaan? Mitkä varusteet ovat pakollisia? Millainen varustus suojaa tarpeeksi? Millaiset varusteet helpottavat treenaamista ja pelaamista? Mikä on eri varusteiden tarkoitus?

Ringeten aloittamiseen harrastuksena tarvitaan vain luistimet, kaulasuoja, kypärä ja lämpimät käsineet.

Lajiin pariin tullaan usein ringeten luistelukoulun kautta. Tällöin minimivarustukseksi riittävät luistimet, kypärä, lämpimät käsineet, kaulasuoja ja jäähalliympäristössä liikkumiseen soveltuva asu. Aivan ensimmäisillä kerroilla kypäränä voi hyvin olla pyöräilykypärä ja koko luistelukoulun voi hyvin käydä taitoluistimilla. Oikeaoppisia ja lajikohtaisia varusteita tärkeämpää on halu oppia luistelemaan ja se että harrastaminen on kivaa ja mieluista.


Esimerkki yhden ringettepelaajan perustellusta varustekokonaisuudesta. Kuvasta puuttuu ringettemaila.

Kun tyttö jatkaa ringetteharrastustaan joukkueessa, on viimeistään varustehankintojen aika. Tällöin pakollisia varusteita ovat:

  • jääkiekkoluistimet,

  • kasvosuojuksellinen kypärä,

  • kaulasuojus,

  • pelihanskat

  • polvi- ja kyynärsuojat ja

  • luonnollisesti ringettemaila.

Muita suositeltavia varusteita ovat:

  • alasuoja,

  • ringettehousut ja

  • suojapaita.

Jos kaapista löytyy sopivan kokoisia jääkiekkovarusteita, niillä pääsee myös hyvin alkuun. On kuitenkin muistettava, että ringetessä nousevat nopeus, ketteryys ja koskemattomuus ykköstaidoiksi, jolloin suojausta ei tarvitse maksimoida.

Tärkeintä varusteiden hankinnassa on oikea koko. Siksi varusteita täytyy kokeilla ennen ostopäätöksen tekemistä. Aina myöskään kallein ei ole paras ja varusteostoksilla maalaisjärki ja asiantunteva opastus saattavat säästää, sekä hermoja että lompakkoa. Vaikka varusteiden hankinta voi tuntua suurelta investoinnilta, on hyvä muistaa, että varusteet kestävät pitkään ja niillä on hyvä jälkimarkkina. Käytettyjä varusteita kannattaa kysellä saman seuran vanhemmilta joukkueilta sekä erilaisilta osto- ja myyntifoorumeilta. Samoja kanavia pitkin oman lapsen pieneksi jääneet varusteet menevät helposti kaupaksi.

Aina myöskään kallein ei ole paras ja varusteostoksilla maalaisjärki ja asiantunteva opastus saattavat säästää, sekä hermoja että lompakkoa.

Varusteiden käyttöä on hyvä opiskella, sillä suojavarusteiden oikea pukeminen ehkäisee huomattavasti paremmin mustelmilta ja loukkaantumisilta. Väärin puetut suojat voivat jopa aiheuttaa pahempia loukkaantumisia kuin että olisi ilman suojia. Varusteiden käytössä auttavat valmentajat ja huoltajat mielellään.

LUISTIMET


Hyvä luistin on sopivankokoinen omaan jalkaan. Oikean kokoinen luistin tukee ja jalkaa eikä purista. Hyvä luistin antaa tukea nilkalle mutta joustaa eteenpäin. Samoin lesti vastaa luistelijan jalan lestiä. Liian jäykillä luistimilla juniorin on vaikea hallita luistelua ja hyvän luistelutekniikan oppiminen on haastavampaa. Asiaa voi verrata huonosti istuviin tai hiertäviin kenkiin.

Sopivien luistinten valinnassa kannattaa hyödyntää asialle omistautuneiden liikkeiden asiantuntemusta.

Luistinten valinnassa kannattaakin käyttää liikkeessä aikaa ja hyödyntää myyjän ammattitaitoa, ovathan luistimet olennaisin varuste ringetessä.Sopivan luistimen lisäksi luistinterä on hyvä muotoiluttaa, sillä muotoilu vaikuttaa huomattavasti luistimen käyttäytymiseen ja oikeanlaisen luistelutekniikan oppimiseen. Luistimet kannattaa teroituttaa säännöllisesti, sillä tylsä luistin ei pureudu jäähän. Kun teräsuojia käyttää aina jään ulkopuolella, teroitusväli harvenee. Kannattaa myös aina kuivata terät käytön jälkeen, ja jättää luistimet kuivumaan ilmavaan paikkaan teräsuojat irrotettuina teristä.

KASVOSUOJUKSELLINEN KYPÄRÄ


Kypärän tulee olla ringetten tai jääkiekon pelaamista varten valmistettu ja CE-turvahyväksytty. Kasvosuojus voi olla joko visiirillinen kokokasvosuoja tai ringetteä varten valmistettu tiheäverkkoinen ns. häkkisuoja.

Kypärän kasvosuojus

Molemmilla on oma kannattajakuntansa, joten kannattaa kokeilla itse kumpi vaihtoehto sopii paremmin. Itse kypärän tulee olla oikean kokoinen ja säädettävä pelaajan mukaiseksi. Jotta kypärä pysyy hyvin paikallaan, täytyy kaikki remmit säätää tarpeeksi tiukalle. Liian löysä kypärä on jäällä turvallisuusriski.

KAULASUOJUS

Kaulasuojuksia on monenlaisia ja useimmat ovat monikerroksisesta kankaasta valmistettuja ja tarranauhalla kiinnitettäviä. Usein kaulasuojuksesta käytetään nimitystä viiltosuoja, sillä sen tehtävä on suojata kaulaa luistimen aiheuttamilta viilloilta. Kaulasuojuksen on myös oltava CE-turvahyväksytty.

PELIHANSKAT

Hanskojen tarkoitus on suojata käsiä ja rannetta tehokkaasti samalla mahdollistaen helpon mailan käsittelyn. Tästä syystä hanskoja onkin hyvä sovittaa mailan kanssa ja varmistaa että varren pituus suojaa hyvin myös rannetta.

POLVI- JA KYYNÄRSUOJAT

Polvi- ja kyynärsuojien tarkoitus on suojata kyynärpäitä, polvia ja sääriä kaatumistilanteissa. Koska ringetessä ketteryys ja liikkuvuus ovat avainasemassa, kannattaa sovittaa useampia malleja. Kaikkein järein suojus voi estää liikkuvuutta, jolloin harhautukset ja laukominen hankaloituvat.

ALASUOJA


Alasuoja on varta vasten tytöille ja naisille tehty alasuoja.


RINGETTEHOUSU


Ringettehousujen tarkoitus on suojata, mutta samalla mahdollistaa maksimaalinen liikkuvuus jäällä. Ringettehousut ovat jääkiekkohousuihin verrattuna kevyemmät ja joskus niiden suojausta epäilläänkin. On todettava, että ringettehousuissa on tarpeeksi suojausta ringetteä varten sillä jääkiekkohousut on suunniteltu vastaanottamaan kiekon iskut ja taklaukset, joita ringetessä ei esiinny.

HARTIASUOJA



Hartiasuojan tarkoitus on suojata olkapäitä ja solisluita murtumilta. Varsinkin pienemmille pelaajille, joilla luistelutaito ei ole vielä kovin kehittynyttä, hartiasuoja on erittäin hyvä varuste.





SUOJAPAITA


Suojapaita on vaihtoehto hartiasuojukselle. Suojapaidan tarkoitus on suojata rinkulan iskuilta ja kevyen rakenteensa vuoksi se ringettehousujen tapaan tukee liikkuvuutta kentällä massiivista hartiasuojaa paremmin. Suojapaitaa suositellaankin pelaajan kehittyessä.

MAILA


Viimeisimpänä listallani on ringettemaila, joka on suora, ”tikkumainen”, yksinomaan ringetteen tarkoitettu maila. Mailan maksimipituus ulottuu pelaajaa luistimet jalassa kainaloon. Mittaamisessa kannattaa pyytää apua valmentajilta, jotka auttavat mielellään.


Toivon, että yhteenvetoni helpottaa hieman varusteviidakossa seikkailua. Minua saa nykäistä hallilla hihasta ja kysyä. Me kaikki olemme joskus olleet aloittelijoita niin varustehankinnoissa kuin luistelussakin. Nähdään hallilla!

Janne Autiosuo

Kirjoittaja on Ringette Walapais ry:n puheenjohtaja ja kokenut ajan, jolloin hokkareita tytöillä vielä ihmeteltiin.

1 631 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page